Bitcoin zou toekomstige economische catastrofen in Griekenland kunnen voorkomen

Griekenland

Europese leiders kondigden maandagmorgen aan dat ze een deal hadden bereikt om de Griekse schuldencrisis op te lossen, zo meldt de New York Times. Het gloednieuwe reddingspakket voor Griekenland zou zowel "serieuze hervormingen" als "financiële steun" inhouden, aldus Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad.

Vorige week hebben Griekse kiezers een verrassend luide en duidelijke aankondiging gedaan van dienstbetoon aan de Griekse premier Alexis Tsipras en verzet tegen de Europese autoriteiten en het Internationaal Monetair Fonds. Van het referendum dat op 5 juli werd gevierd, zeiden de Grieken nee tegen de bailout deal voorgesteld door de crediteuren van de natie.De overeenkomst over de nieuwe bailout-deal eist Griekenland, maar beter dan alternatieven die zijn besproken in de hectische onderhandelingen van vorige week. Het lijkt erop dat Grexit – de gedwongen exit van Griekenland in de eurozone en misschien in de Europese Unie zelf – voorlopig werd afgewend.

 

De vraag blijft of de huidige overeenkomst en het diepgaande reddingsplan dat naar verwachting binnen de komende uren of dagen zal worden onthuld, solide genoeg zijn om een ​​stabiele en duurzame oplossing voor de Griekse crisis te bieden. De situatie in Griekenland blijft heel moeilijk – zo moeilijk zelfs dat het potentieel voor een parallel geld voor Griekenland, ofwel uitgegeven door de autoriteiten of vastgesteld door de burgers zelf, plausibel blijft.

Christopher Mims, componist bij The Wall Street Journal, merkt op dat – hoewel bitcoin veel sneller groeit dan verschillende waarnemers beseffen – dat het digitale geld zoals het is de Grieken van vandaag niet kan helpen. Maar het kan een uitstekende hulp zijn voor de Grieken van morgen, of de burgers van verschillende landen die in ernstige financiële problemen komen.Bitcoin Volatility Are Alt Coins Temming the Beast _[en-nl]_2018-05-30 13-49-51--485 volatiliteit weergeeft, berekend

Mims merkt op dat Griekse bedrijven al beginnen te doen wat vaak wordt gedaan in tijden van een valutacrisis, door leveranciers en werknemers van internationale organisaties te betalen, of scrip – een voorbeeld van lokaal geld dat een bepaald gebied naast een nationaal geld kan worden uitgegeven, met of zonder de steun van hun autoriteiten en de status van wettig betaalmiddel. Andere soorten lokale gelden zijn Local Exchange Trade Systems of LETS. Het lokale geld WIR franc, in 1930 opgericht door Swiss WIR Bank als reactie op een falende markt en geldschaarste, werd voorgesteld als een conceptontwerp voor een op blockchain gebaseerd gelijktijdig geld, dat zal worden geïntroduceerd in een pilootproject om een ​​Grieks te krijgen eiland.

Michael Casey, de co-auteur van deze Age Of Cryptocurrency, een voormalige Wall Street Journal-verslaggever die momenteel een senior adviseur is van het MIT Digital Currency Initiative, informeerde Mims dat de blockchain-technologie kan worden gebruikt om scrip uit te geven. Een mogelijkheid is het gebruik van "sidechains" die losstaan ​​van de belangrijkste Bitcoin-blockchain, maar die door middel van tweerichtingspegs ermee compatibel kunnen worden gemaakt.

Met behulp van zijtakels kon Griekenland een "collateralized currency" maken, ondersteund door activa van de staat. Cryptomunten die een deel van alle eilanden, fabrieken en havens van de natie vertegenwoordigen, zouden hun waarde behouden zolang mensen geloven dat de onderliggende activa dat ook zijn. Een andere mogelijkheid is om deelbare cryptomunten te gebruiken om een ​​flexibel, schaalbaar wijkruilsysteem te gebruiken op basis van fractioneel eigendom van goederen en activa.

"Als je oneindig deelbare claims hebt binnen een voordeel, dan zou je een derde van een paard inruilen voor een reis naar Acapulco," zei Casey.